Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 11. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Na pomolu treći krug grantova za pokretanje posla

U požarevačkom gradskom zdanju je održan sastanak između predstavnika nemačke nevladine organizacije "Help", švedske ambasade i predstavnika Grada. Razgovaralo se o učincima dosadašnjeg projekta koji je finansirao "Help", ali i o novim u koje bi Požarevac mogao da se uključi.

"Help" je prethodne dve godine davao Požarevljanima grantove da započnu sopstvene sitne biznise. Sada su želeli da prekontrolišu korisnike grantova. Prema rečima člana Gradskog veća za NVO Dejana Krstića, sve je bilo u redu jer svi i dalje rade one delatnosti za koje su dobili grantove i opremu.

Požarevac se pokazao kao jedan od gradova gde je projekat pomoći pokretanju malog biznisa realizovan veoma dobro.

"Ja sam bio prekjuče i u Medija centru gde je bila prezentacija 'Help-a'. Fakultet političkih nauka je radio analizu kompletnog projekta i grad Požarevac se pokazao kao jedan od najboljih gradova" kaže Krstić.

Grad će ponovo podneti zahtev za produžetak saradnje sa nemačkom NVO.

"Direktor kancelarije 'Help' za Srbiju, Klaus Mok je pohvalio Požarevac i rekao da ćemo najverovatnije nastaviti saradnju" dodao je Krstić. Ako zahtev bude usvojen, Požarevljani će moći da se nadaju i trećem krugu grantova za pokretanje posla, a Grad će potpisati još jedan aneks ugovora o produžetku saradnje.

Interesovanje je lani bilo znatno veće nego pre dve godine kada je "Help" po prvi put nudio grantove od po 1.500, 2.400 i 3.600 evra u opremi za obavljanje željene delatnosti. Prošle godine dodeljeno je 25 grantova.

"Prve godine je bila muka ubediti ljude da tako nešto uopšte postoji! Sad je to mnogo lakše, čak i danas me ljudi zovu i pitaju 'Je l' ima, je l' ima'. Dobiješ 1.500-2.000 evra grant, onda se povežeš sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i dobiješ još 200.000 dinara. To je neka cifra sa kojom već možeš nešto da kreneš da radiš." napominje gradski većnik za nevladine organizacije.

Kada je reč o proširivanju saradnje, Krstić kaže da prvo moramo da sačekamo i vidimo šta će oni finansirati sledeće godine, gde možemo da apliciramo i uključimo se. Fokus finansiranja je do sada bio na pomoći malim i srednjim preduzetnicima i Romima.

Namera veća grada Požarevca je da se sa nemačkom NVO dogovori i osnaživanje onih koji su već počeli sa radom, da bi novi mali preduzetnici lakše opstali na tržištu.

Više detalja o tome koji su bili uslovi prethodnih godina, za koje poslove su se najviše Požarevljani zanimali, možete pročitati OVDE.

pet

18.11.

2016.

Goran P [neregistrovani] u 12:33

android

Bravo za ovog coveka. Ovo je jedna odlicna stvar .

Odgovori

Ostavi komentar